Lite träning mellan regnskurarna

Har varit ute på klubben och småtränat lite idag mellan alla regnskurar. Hade tänkt att anmäla oss till RM i Degerfors den 19/9, men det blir inget med det. Vi har inte tränat tillräckligt och just nu är Wilda mer för att bara springa runt än hålla kontakten med mig.

Men vi åker iallafall och tittar på RM:et. Kul att se på alla andra och få lite inspiration!

    


Tog några bra foton på tjejerna uppe på balanshindret. Fick Tindra att ligga plats däruppe också:



   

Visst ser hon mäktig ut där uppe, mitt Wilda-barn...





Årets stora kräftkalas avklarat!

Ja, nu har vi klarat av Parklyckans årliga kräftskiva med "förståndet i behåll" dock, lite omskakad känner man sig allt så här dagen efter... :)

Det har blivit tradition att vi ordnar kräftis sista helgen i augusti. Det startade med att vi bjöd in de andra 3 familjerna i "vår" länga 2005, alltså första sommaren i nya huset. Året efter hade vi lärt känna lite nya folk här i området så då var vi några familjer till. Sen har det ökat med folk för varje år, en del av de gamla har flyttat och nya har tillkommit. Några har bott grannar i 4 år men aldrig pratat med varann förut. Karin och Anette t.ex. upptäckte först att de båda växt upp i Pålsboda, att de var födda samma år och faktiskt gått i samma skola i paralellklasser. 

I år satt vi inte i vår carport eftersom vi blivit så många att vi inte får plats. Istället var vi i nästa länga hus. De har inte egna carportar utan en gemensam, så när bilarna var utkörda fick vi plats med många bord. Annelie säljer Partylite så hon hade med massor av ljus och så satte vi upp jättepresseningar för öppningen. Så trots att det regnade kraftigt och var kallt hade vi det jättemysigt där inne.
 




Traditionsenliga kräftor, snapsar och allsång, Erik spelade gitarr. Sen blev det ost o vin, kaffe o cognac/likör, och drinkar därefter så stämningen var hög!
När Erik slog huvudet i bordet o tappade gitarren :) hämtade Peter sina högtalare och Jonna sin laptop. 

Då hade vi önsketimmen och gick bordet runt så alla fick önska sin favoritmusik via Spotifye. Jättekul och vilken blandning det blev på musiken: Ted Gärdestad, Nationalteatern, Supreemes, AC/DC, ZZ Top, Bon Jovi, Sven-Ingvars, The Who, Rhianna, Rolling Stones m.m.
Pelle dansade oavsett vilken musik och såg ut som en "Duracell-kanin"... 

Hundarna var med och låg coola under bordet trots att alla blev mer o mer högljudda. Wilda fick aioli i pälsen och när Karin gick hem och hämtade Rocky (deras Golden och Wildas favorit) så blev hon så till sig att hon flyttade bordet och några glas välte... men det tror jag knappt någon märkte :)

Mikael gick hem med pojkarna tidigt för de skulle upp tidigt idag. Fotboll...
Jag och hundarna kom hem 04.00 och sov till 12.00 idag!


Fästingar, dessa förbannade odjur!

Var i den ultimata svampskogen igår. Blandskog, mossa, gamla förmultnade trädstammar och gläntor där solen kommer ner. Och inte en enda kantarell...

Däremot fästingar förstod jag när vi kom hem. Först plockade jag 18 stycken som kröp på Tindra. Sen 2 på mig. 5 kom krypande på golvet och sen på Wilda hittade jag 28 stycken som kröp! Radade upp alla (efter att jag mosat dem) på golvet så jag kunde räkna. 

Sen ringde jag pappa och pratade ca 10 minuter, under den korta tiden kröp ytterligare 4 stycken på mig. Innan jag gick och la mig kollade jag Tindra igen, då var det 4 som hade bitit sig fast. Och Wilda skakade på huvudet så då kollade jag henne en gång till och hittade 2 till i pannluggen och 1 som kröp på golvet.. Idag satt 2 på Tindra och 3 på Wilda.

EFTER 1 TIMMA I SKOGEN HADE VI MED OSS 69 STYCKEN HEM !!! SOM JAG HITTADE ALLTSÅ !!!

Den skogen åker vi inte till igen!

Bouvier'ens ursprung & användning

2010-05-21 18:55

Bouvier des Flandres är en ras som härstammar från Flandern och som har funnits i Sverige sedan 1960-talet. Riktigt hur många bouvierer som nu finns i Sverige är lite svårt att veta men uppskattningsvis finns det ett tusental. Det registreras straxt under 100 stycken varje år och genomsnitts bouvieren blir lite över 10 år. Då registreringssiffrorna inte är så höga är den svenska stammen beroende av antingen importerade hundar eller att svenska uppfödareparar med utländska hundar och att dessa då även är förhållandevis obesläktade med de linjer vi redan har. Detta arbetet har varit lyckosamt och vi har idag en låg inavelsgrad på vår stam och den effektiva avelsbasen har ökat sakta men säkert de senaste åren.

Bouvier des Flandres har både det belgiska och franska Flandern som hemland. Ursprungligen användes rasen som boskapsfösare och som draghund. På gårdarna använde man den också som "smörkärnehund", alltså att dra runt de stora smörkärnorna. Under första världskriget var de flitigt användna som rapporthundar.

Bouvier des Flandres skall vara en kort, kraftigt byggd hund med kompakt kropp och starka, muskulösa ben. Den skall ge intryck av kraft och styrka utan att verka klumpig.  Bouvier des Flandres skall vara lugn, sansad, klok och orädd. Rasen skall ge intryck av intelligens, energi och djärvhet.  Det är viktigt att den har fallenhet för arbete. Den bör bevara sina ursprungliga egenskaper som arbetande hund.

Rasens fysik och temperament, dess goda spårsinne, initiativförmåga och intelligens gör den användbar som spår- och rapporthund, bevakning och räddning och till drag. Bouvieren fungerar också alldeles utmärkt som familjehund.

Det finns många böcker på marknaden med temat, så här går du vidare eller din hund fortsätter. En bok saknas dock och det är den med titeln "Din bouvier fortsätter (troligtvis på egen hand)"

Vad menas då med detta? Jo, i så gott som alla dokument och skrifter om bouvieren talas det om rasens intelligens och om man har haft några stycken så förstår man snart att det inte är ogrundade rykten. Denna intelligens tillsammans med deras självständighet och att den generellt sett inte hetsar upp sig i onödan över saker gör det lite till en utmaning att träna med hunden. En liten nyckel till framgång är att börja tidigt och jobba med utmaningar och belöningar som bouvieren anser vara lämpliga. Mat brukar funka men också lek med någon trasa eller boll under förutsättning att man jobbat från början med den sociala kampen. Det allra viktigaste är dock variationsrik träning där bouvieren får använda sin intelligens ger det bästa resultatet.

Dessa tåliga hundar är vana vid hårda förhållanden och är sällan sjuka, men naturligtvis kan de också råka ut för höftledsfel, armbågsfel och andra förekommande tillstånd även om de inte är överrepresenterade. Bouvieren har vanligtvis en mycket hög smärttröskel, för att kunna kasta sig in bland koben i en flock nötkreatur har det varit en nödvändighet. Detta kanske inte gör dem till veterinärens favoritpatient då den kan vara lite svår att diagnostisera. Från rasklubben verkar vi för att alla skall röntga sina hundar och även delta på de mental tester som SBK erbjuder.

Då bouvieren är förhållandevis inaktiv inomhus fungerar den att ha i en lägenhet under förutsättning att den får ordentligt med motion och gärna ett stort område att springa fritt på.

Denna ras är inget undantag från andra hundraser utan behöver också daglig motion, härliga promenader eller en tur bredvid cykeln. Under hundens växtperioden kan man dock vara lite återhållsam med träningen så att ben, muskler och leder får utvecklas i lugn och ro och skapa den starka kroppsbyggnad som bouvieren förtjänar och skall ha.

Pälsen kräver ju ett och annat och om man räds lite grus under fötterna eller lite luddiga tussar skall man nog inte välja en bouvier. Rasen fäller inte hår på samma sätt som t.ex. en schäfer eller labrador och fäller rätt lite om man är noga att hålla efter pälsen genom att kamma och se till att bli av med den värsta underullen, men naturligtvis kommer man att hitta hundhår i hemmet. Den skall inte badas med shampoo för ofta utan klarar sig med kamning och en dusch om den blivit alltför grusig eller dammig. Pälsen skall trimmas eller klippas med jämna mellanrum för att den skall ha kvar sitt rufsiga uttryck.

 


Idag känns det bättre.

Var hos doktorn igår och fick nya injektioner, så nu känns allt bättre. Har sovit inatt i 10 timmar !!! Hoppas nu bara att det hjälper på sikt. Har ju inte kunnat träna med Wilda på länge pga värken. Hade hoppats på att få in apellmomenten bättre så att vi kunde vara med på RM:et den 19 september. Men som det känns nu tror jag inte att jag anmäler.  

Igår var jag ute vid bruks och gick en lång skogstur. Wildas höglöp är över o Tindra springer ju ingenstans även om hon nu är mitt i löpet, så äntligen fick de springa lite lösa. Wilda gick som ett lokomotiv.

Hittade EN (1) kantarell... men mötte plötsligt en dam som hade plockat en hel påse. Hon frågade om jag också letade svamp, så jag visade mitt lilla alster. Du får mina för jag hinner inte ta hand om dem. Tycker bara det är kul att plocka... säger hon o ger mig påsen!

Helt otroligt, eller hur? På ICA sålde dem nötstek för 49:-kg så imorgon blir det Höstgryta med kantareller. Mmmm

Höstgryta 4 pers

5oo g fransyska eller ytterlår av nöt
2 msk smör
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 flaska 33 cl öl eller porter
1 köttbuljongtärning (jag använder istället viltfond)
2 tsk färsk hackad rosmarin
3 morötter
½ kålrot
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 liter kantareller
(jag brukar också ha i 10 torkade enbär + 2 msk svartvinbärsgelé)
1 msk Majzena till såsen
Hackad persilja

Skär köttet i bitar och krydda med salt o peppar, bryn dem i smör och i slutet bryn även med löken. Lägg över i en gryta.
Späd med öl/porter o smula ner buljongtärningen eller tillsätt fonden. Krydda med rosmarin och ev. enbär. Låt grytan sjuda under lock i 40 minuter.

Stek under tiden kantarellerna i smör.
Skala och skär rotfrukterna i små tärningar och lägg i dem o svamp och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av och salta o peppra mer om det behövs.
Rör ut Majzenan i lite vatten och rör ner i grytan. Låt det sjuda ihop ett par minuter. Strö persilja över och servera till ris eller kokt potatis.
 

JÄTTEGOTT !!!


Fortfarande ont.

Har inte skrivit på några dagar. Har fortfarande så fruktansvärt ont i axeln och nyckelbenet på vänster sida, så jag har inte orkat.
I helgen har Mikael varit iväg på fotbollscup med Liam i Degerfors. Vilket inneburit att jag varit ensam med hundarna, så den lilla ork jag haft har fått gå till att vara ute med dem. Kan överhuvudtaget inte hålla i kopplen med vänster arm.
 
Värk är jag ju van att leva med, men den jag har nu är mycket, mycket mer intensiv. Kan inte sova heller... tar maxdos med värktabletter och antiinflammatoriskt, ändå ligger jag och gnyr till bortåt 4 på morgonen. Sen slumrar jag några timmar för att vakna kl 6 o har lika ont igen.

Imorgon har jag telefontid med min läkare. Hoppas han har nåt förslag på lindring. För som det är nu vill jag kapa armen och kasta den åt helvete !!!

Idag skulle jag ha klippt Sudden, men fick ringa återbud imorse. Klarar ju inte av att hålla i saxen. Synd, för det hade varit bra att tjäna några hundralappar.

Får ångest också över att inte göra något med hundarna. Visserligen är de båda i höglöp nu, så de har mest intresse för "annat" ... Å andra sidan, om jag hade varit OK och kunnat köra med dem kanske de inte skulle fokusera så intensivt på att porra med varandra i brist på hanhundar :)

Gick åt helv...e

Är hemma igen från Askersund. Vilken morgon - vilken dag, och värst är att jag bara kan vara arg på mig själv :)

Kom upp i tid, hade satt både mobil o väckarklocka och gjort upp med Christian att ringa 06.30 och kolla så jag var vaken. Vet ju med mig att jag har väldigt lätt att somna om...

Hade varit duktig och packat vagn, bur, tält osv igår kväll. Strukit klänningen och lagt fram Wildas tävlingsbok, så egentligen var det bara att brygga kaffe, äta fil och rasta hundarna.

Otroligt lätt egentligen att ställa en Bouvier när man inte måste tänka på pälsen så som med Tibbarna. I alla falll... jag plockade upp Christian och vi var framme i Askersund ½ timma innan start.

MEN vid veterinär och vaccinationskontrollen upptäcker jag att Tindras stamtvla saknas !!! Så även om hon bara var med som "sällskapsdam" blev vi stoppade o fick inte komma in på området.

Christian såg inte vad som hände, (stressad/nervös) utan försvann in med allt bagage inklusive min ryggsäck med mobil, plånbok o bilnycklar. Veterinären var jättesnäll, så jag fick låna hennes mobil, ringa o väcka Mikael, be honom få fram Tindras stamtavla och scanna av den samt maila den till veterinärens laptop.

Medan jag står där i telefonen kommer Marianne, Sture, Gus, Lisa och Hans. Jag började nu få panik, för jag insåg att vi inte skulle hinna allt innan det skulle vara dags för Wilda i ringen. Så den snälla veterinären ropade ut en efterlysning i högtalarna efter Christian så att jag skulle få min mobil och Hans fick ta Wilda med sig in medan Tindra o jag stod kvar utanför. Till slut hade stackars Mikael så gott som i sömnen fått fatt i stamtavla, konfigurerat vår nya skrivare så att det gick att scanna och maila över Tindras vaccinationsstämplar.

MEN (nr 2) när veterinären läst mailet och vi äntligen kommit in så var Bouviererna färdiga och Wilda hade åkt ut med en slät 2:a. Så det var bara att tacka Hans och hälla upp kaffe... sen gick jag o satte mig vid Tibberingen istället.

Det var iallafall JÄTTEKUL att träffa Snobben, Patricia och Oscar!
(tack vare det kändes ändå inte dagen totalt värdelös... trots allt)


Varmt ute, ont, dåligt humör...

Idag är jag inte på topp. Har haft värk i lederna sedan i fredags. Var inne igår och fick cortison sprutor. Blir så trött av det, men det har effekt.

Åkte till klubben förut, lite lydnad med Wilda o lite agility med Tindra. Men det var riktigt åskhett så det blev bara en kort stund. Fortsatte till skogen istället och gick en lugn sväng.

Tindras löp startade lite lätt igår kväll. Det tar några dagar med små rosafärgade flytningar. Inte som Wilda där det säger "splash" med en gång och sen ser det ut som Stockholms blodbad på golven direkt.

Förut ringde Johanna, nu är hon äntligen hemma i Mariestad igen. Skönt!

Rasstandard för Tibetansk terrier

Start Alfabetisk lista Rasgrupp Rasinformation


 

Grupp 9

STANDARD FÖR TIBETANSK TERRIER FCI nr 209
(Tibetan Terrier)

ORIGINALSTANDARD september 2000

Översättningen bygger på hemlandets standard enligt beslut vid FCI General Assembly 2007

SKKs STANDARDKOMMITTÉ 2007-08-09

URSPRUNGSLAND/ Tibet
HEMLAND: Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Sällskapshund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 9, sektion 5

BAKGRUND/ ÄNDAMÅL: 
Tibetansk terrier är en vall- och vakthund från Tibet, där den återfanns främst bland nomader, men även i byarna. Dess speciella egenskaper gjorde den mycket lämpad för sin uppgift, och hjälpte den att under århundraden överleva i Tibets karga landskap och klimat. Tibetansk terrier har förmågan att ta sig uppför branta bergssidor, att ändra riktning mitt i ett språng och att springa på skare utan att trampa igenom. Rasens tibetanska namn är Dhokhi apso, och den är ingen terrier.

HELHETSINTRYCK: 
Tibetansk terrier skall vara medelstor, robust, långhårig, i stort sätt kvadratiskt byggd och ha ett resolut uttryck. Rasen skall ge ett balanserat intryck utan överdrifter.

UPPFÖRANDE/ KARAKTÄR: 
Tibetansk terrier skall vara livlig och ha gott kynne. Den är trogen och har många andra tilltalande egenskaper. Till temperamentet är den öppen, alert, intelligent och modig; varken vild eller stridslysten. Rasen intar en återhållsam attityd mot främlingar.

HUVUD: 

Skallparti: Skallen skall vara medellång, varken bred eller grov, något avsmalnande från öronen till ögonen, inte välvd men inte heller helt flat mellan öronen.

Stop: Stopet skall vara markerat, dock utan överdrift.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara svart.

Nosparti: Nospartiet skall vara kraftigt. Avståndet från ögonen till nosspetsen skall vara detsamma som avståndet från ögonen till nackknölen.

Käkar/tänder: Underkäken skall vara välutvecklad.  Incisiverna skall vara jämnt placerade i en svag båge, och korrekt ansatta i käken. Saxbett eller omvänt saxbett. En fullständig tanduppsättning är önskvärt.

Kinder: Okbågarna är böjda, men inte så överutvecklade att kinderna verkar utstående.

Ögon: Ögonen skall vara stora, runda, varken utstående eller insjunkna. De skall sitta ganska brett isär och vara mörkbruna. Ögonkanterna skall vara svarta.
 
Öron: Öronen skall vara hängande och skall inte ligga för tätt intill huvudet. De skall vara V-formade, inte för stora, och ansatta tämligen högt på skallens sidor. Öronen skall vara rikt hårbeklädda.

HALS: 
Halsen skall vara stark, välmusklad och medellång vilket ger ett balanserat helhetsintryck och gör att huvudet kan bäras över rygglinjen. Halsen skall flytande övergå i skulderpartiet.

KROPP:
 
Kroppen skall vara välmusklad, kompakt och kraftfull. Längden från skulderbladsspets till svansrot skall vara lika med mankhöjden.

Rygglinje: Rygglinjen skall vara plan.

Ländparti: Ländpartiet skall vara kort och något välvt.

Kors: Korset skall vara plant.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall nå ner till armbågarna. Revbenen skall vara väl välvda och nå långt bak.

Svans: Svansen skall vara medellång, tämligen högt ansatt och bäras glatt ringlad över ryggen. Den skall vara mycket väl behårad. Svansen har ofta en knyck nära svansspetsen, vilket är tillåtet.

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: 
Frambenen skall vara raka och parallella.

Skulderblad: Skulderbladen skall vara väl tillbakalagda.

Överarm: Överarmarna skall vara snedställda och av god längd.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara lätt snedställda.

Framtassar: Framtassarna skall vara stora och runda. De skall inte vara välvda, utan hunden skall stå väl ned på trampdynorna.

BAKSTÄLL: 
Bakstället skall vara välmusklat.

Knäled: Knälederna skall vara välvinklade.

Has: Hasorna skall vara lågt ansatta.

Baktassar: Baktassar som framtassar.

RÖRELSER: 
Rörelserna skall vara jämna och utan ansträngning. De skall ha god räckvidd och kraftigt påskjut. Vid skritt och trav skall bakbenen varken föras innanför eller utanför frambenen.

PÄLS: 
Pälsstruktur: Pälsen består av täckhår och underull. Underullen skall vara fin och ullig Täckhåret skall vara rikligt, långt och rakt eller vågigt, men inte lockigt. Strukturen skall vara fin men varken som silke eller som ull. Huvudet skall vara rikligt beklätt med långt hår, som faller fram över ögonen och hakan skall ha ett litet, men inte överdrivet rikligt skägg. Frambenen skall ha riklig behåring liksom bakstället. Tassarna skall vara rikligt behårade, också mellan tår och trampdynor.

Färg: Vit, golden, crème, grå eller rökfärgad, svart, två- eller trefärgad. Alla färger är egentligen tillåtna utom leverfärg.

STORLEK/VIKT:
Mankhöjd: Hanhund:  36-41 cm
Tik:  något lägre

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE:
 Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

 

Senast uppdaterad ( 2008-03-27 )

Rasstandard för Bouvier des Flandres






URSPRUNGSLAND/ HEMLAND:
Frankrike/Belgien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE Ursprungligen användes rasen som boskapsvallare och som draghund. Moderniseringen av lantbruket har gjort att den numera huvudsakligen används som vakthund men också som skydds- och polishund. Rasens fysik och temperament, dess goda spårsinne, initiativförmåga och intelligens gör den användbar som spår- och rapporthund.

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 1, sektion 2. Med arbetsprov

BAKGRUND/ ÄNDAMÅL: Bouvier des flandres har som hemland både det belgiska och franska Flandern. Ingen naturlig gräns skiljer de båda regionerna åt. Boskapsfösarna behövde bra hundar som kunde driva hjordarna och de valde bara ut de hundar i trakten som uppfyllde kraven såväl kroppsligt som mentalt. Dessa hundar är grunden för dagens bouvier des flandres.

HELHETSINTRYCK: Bouvier des flandres skall vara en kort, kraftigt byggd hund med kompakt kropp och starka, muskulösa ben. Den skall ge intryck av kraft och styrka utan att verka klumpig. När hunden döms i stående skall den vara naturligt uppställd utan att föraren rör hunden.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN: - Kroppslängden mätt från skulderled till sittbensknöl skall motsvara mankhöjden. - Skallens längd i förhållande till nospartiet skall vara som 3:2.

UPPFÖRANDE/ KARAKTÄR: Bouvier des flandres skall vara lugn, sansad, klok och orädd. Rasen skall ge intryck av intelligens, energi och djärvhet. Det är viktigt att den har fallenhet för arbete. Den bör bevara sina ursprungliga egenskaper som arbetande hund.

HUVUD: Huvudet skall vara torrt, proportionerligt till kroppen och hundens storlek samt verka massivt, vilket förstärks genom skägg och mustasch.

Skallparti
Skallen skall vara väl utvecklad. Dess bredd skall vara något mindre än längden och hjässan skall vara flat. Skallens och nosryggens linjer skall vara parallella. Pannfåran skall vara endast svagt markerad.

Stop
Stopet skall vara obetydligt markerat men dock synas mer markerat p.g.a. de buskiga ögonbrynen.

Nostryffel
Nostryffeln skall vara väl utvecklad, rundad, alltid svart och ha vida näsborrar.

Nosparti
Nospartiet skall vara torrt, brett och kraftigt med rak övre profil. Det skall vara lätt avsmalnande mot nosspetsen utan att verka spetsigt. Nospartiet skall vara kortare än skallen i förhållandet 2:3. Nospartiets omkrets, mätt alldeles under ögonen, skall motsvara huvudets längd. Nosryggen skall övergå i en lätt böjd linje vid nostryffeln.

Läppar
Läpparna skall vara åtsmitande och kraftigt pigmenterade.

Käkar/tänder
Käkarna skall vara kraftiga och lika långa. Tänderna skall vara kraftiga, friska, vita, jämnt ansatta och fulltaliga. Saxbett eller tångbett.

Kinder
Kinderna skall vara flata och torra. Okbenen skall vara föga framträdande.

Ögon
Ögonen skall vara lätt ovala, horisontellt placerade och så mörka som möjligt i överensstämmelse med pälsfärgen. Ögonen skall ha ett frimodigt och energiskt uttryck och får varken vara utstående eller insjunkna. Ögonlocksränderna skall vara svarta utan spår av avpigmentering. Blinkhinnan får aldrig synas. Ljusa ögon eller vilt stirrande blick är absolut inte önskvärt.

Öron
Kuperade öron skall vara trekantiga, bäras upprätta, vara högt ansatta och mycket rörliga. Kuperingen skall göras så att örat är proportionerligt i förhållande till huvudets storlek. Okuperade öron skall vara högt ansatta, över ögonhöjd, och öronlapparna skall hänga rakt ned. Vikningen vid öronbasen får inte vara placerad högre än skallens plan. Öronen skall vara halvlånga. Formen skall vara som en liksidig triangel med lätt rundade öronspetsar. Öronen skall hänga tätt intill kinderna, dock inte för tätt åtliggande vid ansättningens översta del. Öronen får varken vara veckade eller inåtvridna. De skall vara i proportion till huvudet. Öronen skall vara täckta med slät päls. KUPERING AV ÖRON ÄR FÖRBJUDET I SVERIGE.

HALS: Halsen skall vara väl ansatt och tillräckligt upprest, kraftig och muskulös med mjuk övergång i skulderpartiet. Halsens längd skall vara något mindre än huvudets längd. Nacken skall vara kraftig och lätt välvd. Inga hakpåsar får finnas.

KROPP: Kroppen skall vara kraftig, kompakt och kort.

Rygglinje
Rygg- och ländlinjen skall vara vågrät, stram och stark.

Manke
Manken skall vara lätt markerad

Rygg
Ryggen skall vara kort, bred, muskulös samt smidig och stark och utan tecken på svaghet.

Ländparti
Ländpartiet skall vara kort, brett, muskulöst och smidigt utan tecken till svaghet.

Kors
Korset skall i möjligaste mån ligga i linje med ryggen och omärkligt övergå i låren. Korset skall vara brett, mera utvecklat hos tiken, men brett utan överdrift hos hanhunden. Brant kors är ett allvarligt fel.

Bröstkorg
Bröstkorgen skall vara djup och nå till armbågen. Den får inte vara tunnformad. De första revbenen skall vara lätt välvda, de övriga väl välvda och mycket bakåtriktade, vilket ger bröstkorgen önskad längd. Flata sidor är högst oönskat. Avståndet mellan bröstknappen och bakersta revbenet skall vara stort och motsvara ungefär 7/10 av mankhöjden.

Underlinje
Buklinjen skall vara något uppdragen. Flankerna skall vara grunda, speciellt hos hanhunden.

Svans
Svansen skall vara ansatt tämligen högt och bäras i linje med ryggen. Medfödd stubbsvans är tillåten. I hemlandet kuperas svansen 2-3 kotor från svansroten. Okuperad svans är tillåten. FRÅN OCH MED DEN FÖRSTA JANUARI 1989 ÄR SVANSKUPERING FÖRBJUDEN I SVERIGE.

EXTREMITETER:

Framställ
Frambenen skall ha kraftig benstomme och vara väl musklade. De skall vara absolut raka och framifrån sett parallella.

Skulderblad
Skulderbladen skall vara ganska långa, muskulösa utan att vara tunga och de skall vara måttligt sluttande. De skall vara lika långa som överarmarna.

Överarm
Överarmarna skall vara måttligt snedställda.

Armbåge
Armbågarna skall såväl i stående som i rörelse vara parallella och sluta tätt intill kroppen.

Underarm
Sedda såväl framifrån som från sidan skall underarmarna vara absolut raka, muskulösa och lodräta med kraftig benstomme. Framifrån sett skall de vara parallella.

Handlov
Handlovarna skall ligga exakt i linje med underarmarna och ha kraftig benstomme. Endast ärtbenen skall vara utskjutande på handlovarnas baksida.

Mellanhand
Mellanhänderna skall vara ganska korta, ha kraftig benstomme och vara något vinklade.

Tassar
Framtassarna skall vara korta, runda, kompakta och väl slutna samt ha välvda tår. Klorna skall vara starka och svarta, trampdynorna tjocka och hårda. Tassarna skall varken peka utåt eller inåt.

BAKSTÄLL:
Bakstället skall vara kraftigt med framträdande muskulatur. Bakbenen skall vara lodrätt ställda och sedda bakifrån absolut parallella. De skall röra sig helt i samma linje som frambenen.

Lår
Låren skall vara breda och mycket muskulösa. De skall vara parallella med kroppens mittlinje. Låren skall varken vara raka eller alltför vinklade. De skall vara väl utfyllda, fasta och muskulösa.

Knäled
Knäna skall vara belägna rakt under höftbenskammarna.

Underben
Underbenen skall vara måttligt långa och väl musklade. Vinklarna mot lår och has får varken vara för knappa eller överdrivna.

Has
Hasorna skall vara lågt ansatta, breda och mycket stadiga. Bakifrån sett skall haslederna vara raka och absolut parallella i stående. I rörelse får de varken vara inåt- eller utåtvridna.

Mellanfot
Mellanfötterna skall vara starka, torra och nästan runda och så gott som lodräta mot marken när hunden står. Sporrar skall inte finnas.

Tassar
Baktassarna skall vara runda och fasta med väl välvda och slutna tår. Trampdynorna skall vara tjocka och hårda, klorna kraftiga och svarta.

RÖRELSER: Bouvier des flandres måste ha harmoniska proportioner, som tillåter fria, lediga och stolta rörelser. Skritt och trav är de vanligaste rörelseformerna, men även passgång förekommer. I normal trav skall baktassarna placeras i framtassarnas spår.

HUD: Huden skall vara tätt åtliggande. Ögon- och läppkanter skall alltid vara mörkt pigmenterade.

PÄLS:
Pälsstruktur
Pälsen skall vara riklig. Täckhår och underull skall ge ett gott skydd och vara väl anpassade till ett växlande klimat. Täckhåret skall kännas strävt vid beröring, vara torrt och matt, varken för långt eller för kort (omkring 6 cm). Det skall vara en aning rufsigt utan att någonsin vara ulligt eller lockigt. Pälsen skall vara kortare på huvudet och nästan slät på öronens utsidor. Öronöppningarna skall skyddas av måttligt långt hår. Läpparna måste ha mustasch och hakan skall prydas av ett kraftigt skägg, vilket ger bouvier des flandres det rastypiska, barska uttrycket. Ögonbrynen skall bestå av uppstående hår, som markerar ögonbrynsbågarnas form utan att skymma ögonen. Håret skall vara strävt, kortare och grövre på övre delen av käkarna. Täckhåret skall vara särskilt tätt och strävt på övre delen av ryggen, kortare på benen, men skall alltid förbli hårt och strävt. Ett slätt liggande täckhår är inte önskvärt, då det tyder på frånvaro av underull. Underullen skall bestå av en mängd fina, täta hår som växer under täckhåret och som tillsammans med detta bildar ett vattentätt skydd.

Färg
Vanligen grå, brindle eller sotig; enfärgat svart är också tillåten, men skall inte favoriseras. Ljusa, s.k. urblekta färger, är inte tillåtna. En vit fläck i bringan är tillåten.

STORLEK/VIKT:

Mankhöjd: Hanhund: 62-68 cm, idealhöjd 65 cm Tik: 59-65 cm, idealhöjd 62 cm En avvikelse med +/- 1 cm tolereras.

Vikt Hanhund 35-40 kg. Tik 27-35 kg.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

ALLVARLIGA FEL:
- Skygghet.
- Molossoida drag; för grovt byggd.
- Tydligt långsträckt kroppsform (någon tolerans för tikar); för lätt.
- För massivt huvud; markerat stop; markerad pannfåra; mycket framträdande okbågar.
- Rundad skalle; smal skalle; mycket framträdande nackknöl; betydande avsteg från parallella linjer mellan skalle och nosrygg.
- För långt nosparti; knipt nostryffel.
- Slappa, tjocka och överhängande läppar.
- Snett bett.
- Små tänder, ej friska tänder; tänder som inte sitter i rad.
- Ljusa ögon; utstående ögon; otypiskt uttryck.
- Okuperade öron som är vridna, veckade.
- Cylindrisk hals; hakpåse.
- Mycket svankig rygg; mycket karpig rygg.
- Brant kors.
- Betydande fel på fram- eller bakställ; hund som står långt ut med fram- eller bakben; mycket vinklade hasor.
- Päls som är silkig; avsaknad av underull; fluffig päls; päls som är glänsande, friserad päls.
- Avsaknad av prydnadshår på huvudet.
- Dålig pigmentering (på nostryffel, läppar, ögonkanter).

DISKVALIFICERANDE FEL:
- Hund som är rädd eller farligt aggressiv.
- Helt rasotypisk.
- Nostryffel som är köttfärgad eller av annan färg än svart.
- Spetsigt nosparti.
- Markerat över- eller underbett.
- Avsaknad av annan tand än en P1.
- Blå ögon eller stirrande blick.
- Entropion, ektropion; köttfärgade ögonkanter.
- Päls som är leverbrun, vit, peppar och salt, har urblekt färg; varje annan blond färg, från ljus till rött även om den har svärtade hårtoppar.
- Mankhöjd som över- eller understiger de i standarden angivna.

NOTA BENEHund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Senast uppdaterad 2010-06-04 21:48

Mailläsar o telefonpratar-dag

Regnar i Örebro idag så att man knappt ser ut genom fönstren. Lyckades ändå hitta en paus då det bara duggade och tog hundarna upp till parken. Tränade lite apportering med Wilda. 2 gånger tycker hon är kul, sen har hon tröttnat. Måste tänka på det så att det är jag som avslutar när det är roligt !!

Annars har dagen varit full med telefonprat. Först ringde Marianne och vi kan ju alltid prata länge (trots att vi sågs igår) Sen ringde jag till Anneli S och när vi lagt på så ringde Patricia i Göteborg!

Patricia är det som har Tindras pappa, Snobben, och gud va kul det var att prata med henne igen. Det var så längesedan. Medan Nova levde åkte vi ofta på utställningar ihop. Nu när jag åker med Wilda så har vi oftast olika dagar. Snobben i grupp 9 och Wilda i grupp 1 och det är sällan de grupperna går samma dag.

Hon har träffat en ny kille och köpt hus och börjat spela golf. Nästa helg ses vi iallafall! Då har vi samma dag på Internationella i Askersund.

Hade tänkt att jag skulle lagt in en snygg bild på Snobben här, men hittar ingen i fotoalbumet. Synd, för han är SÅ snygg... sen hittade jag en bild på nätet från Sofieros internationella som var publiserad i Sydsvenskan. Kolla in killen med stort K:




Idag fick jag också - äntligen - ett livstecken från Johanna. Har kollat hennes blogg både morgon o kväll ifall hon kunnat skriva något. En kort notis bara genom Adams Ipod om att hon var i Holland i förra veckan. Så det var skönt att få mail och höra att allt var bra i Frankrike. Medelhavet var salt, Paris hade varit kul och sniglar smakade godare än det låter :-)))


Wilda ser ut som en Kerryblue-terrier ???

Jaha, har nyss varit hos Marianne och fått domen efter min egen klippning av Wilda: Hon ser numera ut som en Kerryblueterrier och kommer att åka ut med 2:a i Askersund!

Jaja, vi får se - då tar vi utställningen som enbart träning isåfall...

I mattes ögon är hon BÄST iallafall!

Behöver "städa" bloggen nu...

Gillar inte att det känns rörigt här på bloggen. I början visste jag inte riktigt hur det fungerade när man skulle lägga in bilder m.m.
Ska jag försöka göra om något så hamnar det överst på bloggen igen. Men det får väl bli så då... tänkte lägga alla bilder från Brommö som miniatyrer man kan klicka på under egen rubrik. Likadant med lägerfoton, Tivedsfoton osv.

Så Ni som kollar min sida får ha tolerans medan jag "städar" för att Ni får se samma foton om och om igen!


Foton från Brommö

Här är alla foton vi tog under vandringen på Brommö. Klicka på varje bild så får Du den större, sen är det bara att klicka igen för att återgå till miniatyrerna.

Texten om hur vi hade det finns i ett blogginlägg under rubriken ...fortsättning på fotona från Brommö.





                     



               



            




 




           



              
              


              

              

Hittade både apporter o kantareller igår !!

Det blev ett bra spårresultat igår. Lät spåret ligga 3 timmar. Först ut var Tindra, lika metodisk som vanligt. Hon missar inte ett enda fotavtryck och sätter sig vid "apporterna" och väntar på godis.

Wilda är mer en orkan och jag har fullt sjå att hänga med i linan. Fick tips av Peter att läggAa många små små saker i spåret och sätta ner henne vid varje hon markerar. Sitta lugnt och berömma och prata. Försökte igår men hon är så hetsig. Däremot missar hon inte något av det jag lägger ut. Igår var det först en skosula från en gammal barnsko. Sen en liten plastask för plåster. Tredje var ett litet, litet pipdjur. Sist en hoptryckt toarulle med godis.

DESSUTOM hittade de massor av kantereller!

Konstigt, för när jag gick ut spåren såg jag inte en endaste svamp. Sen när jag "hänger" i linan i full karriär efter Wilda ser jag massor. Så när spåren var klara gick vi tillbaka och plockade. Det blev mumsgoda kantarellmackor till kvällsmat!

 

Kanske skulle ta en skogstur och leta efter fler idag...

Efter spåren var hundarna TRÖTTA:




...och jag med, så jag la mig i soffan och tittade på Morden i Midsommer och lyckades välta ut ett glas Fanta som hamnade rätt ner på Tindra-stackaren. Hon fick till o med Fanta i öronen. Får passa henne extra mycket från getingarna idag!
Upptäckte idag att Fantan gjort pälsen strävare. Kanske ett universalmedel till Wildas alldeles för mjuka päls, att pröva inför Askersundutställningen :-)


Inget sök imorgon tyvärr!

Idag började Wilda löpa. Imorgon bitti skulle vi till skogen med sökgänget. Det är bara att avstå, tyvärr. Visst hade jag kunnat ha henne i bilen och ta dagens sista sök. Men hanarna känner ju hennes doft ändå och blir ofokuserade, så det är lika bra att vänta.

Var ute vid tretiden och la två spår. Tänkte låta dem ligga tre timmar så vi ska snart iväg. Har lagt ut saker istället för pinnar idag. Plåsterask, skosula, pipsak och skinn. I slutet ligger toarulle med torkade kycklingstrupar.

Undrar när Tindras löp ska komma igång? Hon löpte i juni förra året. Så nu är det över ett år sedan. Kommer väl igång lagom när Wildas är över...  

Slö söndag

Säga vad man vill om vädret, det är iallafall omväxlande ;) i förrgår höstbus, igår fint, idag regn/fint/stormskurar o fint igen...

Igår var jag hos Marianne och gosade med valparna. De var 8 veckor igår så snart börjar de lämna Fingerboda en efter en. De är riktigt frimodiga nu och sociala. Blir nog härliga hundar allihop! Fick klippöva på Elfie medan Marianne tittade på travet.

 

Så idag när det regnade och var långtråkigt kom saxen fram och Wilda fick sig en duvning. Vet inte om Marianne skulle skratta eller gråta om hon såg henne nu. Som tur är har hon en sju helsikes pälsväxt så den hinner nog sätta sig innan Askersundsutställningen om 2 veckor. Så det går att klippafram vinklar etc. Marianne får hjälpa mig ett par dagar innan den 15:e. Tänkte ju att det skulle gå lika bra där som det gjorde på Örebro BK.

Har blivit dåligt med träning sista månaden. Wilda har haft kennelhosta och hosta/spytt slem om hon ansträngt sig. Därför har vi avstått sök och spårträning. Lydnaden skulle hon förstås orka, men Beth håller på och flyttar så hon har inte tid. Är inte lika roligt att åka och köra lydnad själv.

Men kanske skulle ta mig i kragen och göra det imorgon?

RSS 2.0